
İş Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Ne Demek? İş Güvenliği Uzmanı Nedir? İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar? Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir? İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Güvenliği Uzmanlığı hakkında merak edilenleri bu yazımızda bir araya getirdik.
İş Sağlığı ve Güvenliği Ne Demek?
İş Sağlığı ve Güvenliği veya kısaltmasıyla İSG iş hayatında sıkça karşılaşılan bir terimdir. Peki İş Sağlığı ve Güvenliği Ne Demek?
İş Sağlığı ve Güvenliği; işyerlerinde faaliyetlerin yürütülmesi esnasında birtakım nedenlerden kaynaklanan insan sağlığına zarar verebilecek olan koşullardan korunmak için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır.
İSG kavramı Türkiye’de özellikle Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hayatımıza girmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyeri içerisinde biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenlerin sebep olduğu zararları gidermek ya da önlemek için çalışmalar yapmakla sorumlu olan bir meslek grubudur.
İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İş güvenliği uzmanı görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- İşçi sağlığı veya güvenliğini tehdit eden faaliyetleri ertelemek veya engellemek,
- Kazaların sebeplerini tespit etmek ve bu tür olayların tekrar yaşanmasının nasıl engellenebileceği konusunda çalışmalar yapmak,
- Olası tehlike içeren iş yöntemleri veya materyallerinden personelleri korumaya yönelik önlemler almak,
- Güvenlik standartlarına uyum sağlamak için işyeri çevresini, iş ekipmanlarını veya uygulamalarını incelemek,
- Çeşitli anket ve yöntemler ile hijyen programları uygulamak ve bunun devamını sağlamak,
- Analiz yapmak üzere işyerlerinde toz, gaz ve diğer olası zararlar içeren madde örneklerini toplamak,
- İşyerlerinde çalışan personellerin sağlığını, rahatlığını ve performansını etkileyebilecek olan havalandırma, egzoz ekipmanı, aydınlatma veya diğer koşulların yeterliliğini araştırmak,
- İş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli eğitim programları düzenlemek,
- Çalışanların sağlıklarıyla ilgili şikayetleri araştırmak,
- Mühendisler ile koordineli şekilde çalışarak tehlikeli koşul veya ekipmanları düzeltici yöntemler oluşturmak,
- Acil durumlarda uygulanacak olan prosedürleri geliştirmek.
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İş güvenliği uzmanı olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının (önlisans) İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programlarından veya dört yıllık eğitim veren üniversitelerin (lisans) Mühendislik fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmek için isg eğitimi veren eğitim kurumlarından isg kursu aldıktan sonra yapılan sınavlardan geçerli puanı alıp iş güvenliği yetki belgesine sahip olma şartı bulunmaktadır.